Extremym lokalne czy globalne ?
fixer001: Pytanie co w tych zadaniach trzeba zrobić?
Obliczyć ekstremum lokalne, czy globalne? Czy trzeba gdzieś liczyć hesjanami?
https://i.imgur.com/U6vBKaQ.png
22 paź 15:32
ABC:
ja bym to interpretował jako lokalne
część można na piechotę a część z macierzy drugich pochodnych czy jak to zwiesz hesjan
22 paź 15:34
fixer001: Pochodne z zadania 5 są takie, że problem jest ze stworzeniem układu równań.
Np wyjdzie −2x i −2y
−2x=0
−2y=0
to nie ma sensu.
Jakiś pomysł jak to policzyć?
22 paź 16:41
ABC:
"to nie ma sensu" − ty jesteś trollem prawdopodobnie
x=0 , y=0 rozwiązanie układu − punkt krytyczny
i na piechotę 3−(x2+y2) ≤3 więc jest maksimum
podobnie na piechotę w drugim x5+y5 pokazujemy że nie ma ekstremum w punkcie podejrzanym,
bo w dowolnie małym otoczeniu zera przyjmowane są wartości różnych znaków
22 paź 16:48
fixer001: Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z metodą na piechotę? Wziąłeś 3 z przykładu, ale skąd wiadomo że
jest maksimum? Krok po kroku jakbyś miał powiedzieć o o co chodzi?
22 paź 16:54
ABC:
nie mógłbym, skoro nie widzisz że tam jest maksimum jestem już pewny że jesteś trollem
22 paź 17:00
fixer001: Tak liczba ujemna to maksimum w puncie P(0,0)
22 paź 17:22
Jerzy:
To nie troll.Ręczę
22 paź 17:40
ABC:
jeśli nie troll to nie powinien być studentem nie znając faktów typu x
2+y
2≥0 , w sumie na
jedno wychodzi
22 paź 17:49
Jerzy:
No niestety dla niego xy ≠ yx
22 paź 17:57
V: troluje tak juz na kilku forach
22 paź 19:32
V: ja bym go nazwał niedoukiem
22 paź 19:32
Jerzy:
Widziałem dzisiaj przed południem jego próby rozwiązania zadania z pochodnych cząstkowych i
było to autentyczne, po udzieleniu wskazówek zrozumiał i podziękował za pomoc, więc chyba nie
jest trollem.
22 paź 19:35
V: ale ..vide twój post 17:57
22 paź 19:37
Jerzy:
To już inna kwestia,jak dostał się na studia
22 paź 19:40