jak się rozwiązuje krok po kroku
Xyz : Zapisz nierówność z wartością bezwzględna, jeśli dany jest jej zbiór rozwiązań
<−9,5>
22 paź 15:06
ICSP: |x − a| ≤ b
Czyli a to środek odcinka [−9 , 5]
b to odległość od środka do brzegu.
22 paź 15:07
ABC: można też tak tłumaczyć
x∊<−9,5>
to oznacza z definicji
−9≤x≤5
chcemy takich samych liczb z obu stron, tylko z przeciwnym znakiem, dodajemy 2 do wszystkiego
−9+2≤x+2≤5+2
−7≤x+2≤7 a to znaczy że
|x+2|≤7
22 paź 15:12
Xyz : Odpowiedz to : |x+2|≤7
A mi wyszło |x−7|≤2
22 paź 15:13
ICSP: Źle ci wyszło.
22 paź 15:14
ABC:
napisałem ci jak dojść do twojej odpowiedzi
22 paź 15:15
Xyz : A gdzie jest błąd
22 paź 15:15
ABC:
fotkę daj na zapodaj to ci powiem , jasnowidzem nie jestem
22 paź 15:18
22 paź 15:21
Xyz : Przykład g
22 paź 15:21
ABC:
błędny rysunek
pomiędzy −9 a 7 nie są 2 jednostki
7 nie jest środkiem tak jak ty narysowałeś
22 paź 15:25
Xyz : A co jest środkiem ?
22 paź 15:28
Xyz : 5+9=14
A 14:2=7
22 paź 15:28
ABC:
pomiędzy −9 a 5 jest 14 jednostek
odmierz od którejkolwiek strony (od −9 lub od 5) 7 jednostek w kierunku drugiej strony i tam
jest środek
22 paź 15:30
Xyz : Ok,już rozumiem
22 paź 15:31
Xyz : Dziękuje
22 paź 15:31
Xyz : A czemu będzie +2 a nie −2
22 paź 15:33
ABC:
bo x−(−2)=x+2
22 paź 15:35