Jaki procent drogi przejechał kierowca?
Oliwia: Kierowca przejechał połowę drogi autostradą, a drugą połowę lokalnymi drogami z prędkością dwa
razy mniejszą. Jaki procent drogi
przejechał kierowca po upływie połowy czasu podróży?
22 paź 14:11
Bleee:
Czyli połowę drogi pokonał w dwa razy dłuższym czasie.
Wiec autostrada jechał masz 1/3 czasu, a lokalnymi przez 2/3 czasu
1/2 = 1/3 + 1/6 więc w połowie czasu przebył cała drogę autostrada i jaka część drogi lokalnej?
22 paź 15:01
ABC: jeżeli to pani z fizyki zadała to musisz takie wypracowanie :
zakładamy ruch jednostajny
| | S | |
S− cała droga , dwie połowy drogi po |
| |
| | 2 | |
V
1 − prędkość na autostradzie , T
1 czas tej podróży
V
2 − prędkość na drogach lokalnych , T
2 czas tej podróży
mamy dane: V
1=2V
2
stąd 2V
2T
1=V
2T
2
T
2=2T
1
całkowity czas podróży =T
1+T
2 =3T
1
| | 3 | |
połowa czasu podróży |
| T1 |
| | 2 | |
nie dokończę bo to niedydaktycznie

otrafisz samemu obliczyć drogę przebytą do tego momentu?
22 paź 15:06
Oliwia: 62,5%?
22 paź 15:27
ABC:
22 paź 15:36
Oliwia: Dziękuje <3
22 paź 15:39