Funkcje wielu zmiennych
fixer001: Wykaż, że dla funkcji f(x,y) = ln(ex+ey) spełniona jest równość óf/óx + óf/óy=1
Wykaż, że dla funkcji f(x,y) = ln(x2 + xy+y2) spełniona jest równość x*óf/óx+y*óf/óy=2
To 1 rozwiązałem, choć nie wiem czy prawidłowo − wynik wyszedł dobry, a 2 mi nie wychodzi.
22 paź 13:26
Jerzy:
| | 2x2 +yx | |
f'x*x= |
| |
| | x2 + xy + y2 | |
| | 2y2 + xy | |
f'y*y = |
| |
| | x2 + xy + y2 | |
Teraz dodaj i wliczniku wyłacz 2 przed nawias.
22 paź 13:31
22 paź 13:36
Jerzy:
I po co dajesz link ? Podalem ci rozwiązanie drugiego przykładu.
22 paź 13:38
22 paź 13:39
Jerzy:
Masz dobrze, tylko nie skreślaj ex oraz ey , bo to nie jest skracanie.
Ten ułamek ma wartośc 1 , bo licznik jest równy mianownikowi.
22 paź 13:42
fixer001: Zapamiętam

w drugim wyszedłem na podobny wynik tylko, że nie wiedziałem by x przemnożyć przez licznik.
Jednak mi to nie wychodzi
https://i.imgur.com/7e1lJvL.jpg
22 paź 13:57
Jerzy:
Zrób jak napisałem 13:31 i dostajesz
| 2(x2 + xy + y2) | |
| = 2 |
| x2 + xy +y2 | |
22 paź 14:00
fixer001: już wiem zapisałem xy jak yx a tak by wyszło 2xy i by sie zgadzało
22 paź 14:03
fixer001: Dzięki ogromne za pomoc
22 paź 14:03
Jerzy:
Przecież: xy = yx , czyli: xy + yx = 2xy = 2yx
22 paź 14:05
fixer001: tak tylko że potraktowałem je jak różne na czym polegał błąd
xy + yx
22 paź 14:09