ciag ograniczony
Jul3k: Zbadac czy podane ciagi sa ograniczone z dolu,z gory, sa ogrniczone :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + .......... + |
| |
| | 41+1 | | 42+2 | | 4n+n | |
an= 2 −
√n
Nie za bardzo wiem jak sie za to wogole zabrac... i czym sa ciagi ograniczone z gory i z dolu
bo nie wytluamczyli nam tego a nie moge znalezc zadnego porzadnego materialu do nauki....
moglbym prosic o wytlumaczenie na tych przykaldach?
22 paź 13:01
ICSP: Na logikę
Ciąg a
n jest ograniczony z góry jeżeli istnieje liczba rzeczywista M taka, ze dla każdego
wyrazu ciągu zachodzi: a
n ≤ M.
Kwantyfikatorami :
∃
M ∊ R ∀
n ∊ N a
n ≤ M
Ograniczoność z dołu definiuje się analogicznie.
Pierwszy przykład:
Ograniczoność z góry:
Chcę zwiększyć ułamek, więc zwiększam maksymalnie licznik i zmniejszam mianownik:
| | 2 + sin(n) | | 2 + 1 | |
an = |
| ≤ |
| = 3 |
| | 3 − 2cos(n) | | 3 − 2 | |
Ograniczenie od dołu zupełnie analogicznie.
22 paź 13:06
Jul3k: | | 1 | |
czyli z dolu bedzie ograniczony przez |
| ? |
| | 5 | |
22 paź 13:09
Jul3k: a co z drugim przykaldem?
i np z przykaldem bez funkcji trygonoemtrycznych
22 paź 13:10
ICSP: Tak. Potrafisz podać definicję ograniczenia z dołu?
Słowną lub za pomocą kwantyfikatorów.
22 paź 13:11
Jul3k: emm Ciag jest ograniczony z dolu jezeli istanieje liczba rzeczywista powiedzmy H (nie wiem
jakie jest na to oznaczenie) ze dla kazdego wyrazu zachodzi an>H
22 paź 13:13
Jul3k: mniejsze badz rowne zapomnaielm dodac
22 paź 13:13
Jul3k: wieksze * badz rowne
22 paź 13:14
ICSP: Widzisz, względnie intuicyjne.
Tak samo musisz postępować z przykładami.
Jeżeli twój ciąg posiada tylko wyrazy dodatnie to jego ograniczeniem od dołu jest 0 lub dowolna
liczba ujemna.
Jeżeli ciąg posiada tylko wyrazy ujemne to jego ograniczeniem od góry jest 0 lub dowolna liczba
dodatnia.
Jeżeli ciąg jest malejący to jego ograniczeniem od góry jest pierwszy wyraz.
Jeżeli ciąg jest rosnący to jego ograniczeniem od dołu jest pierwszy wyraz.
No i najważniejsze: Ciąg zbieżny jest ograniczony.
22 paź 13:18
Jul3k: | | 1 | |
Czyli mam rozumiec ze w tym 2 prezykaldzie ciag z gory bedzie ograniczony przez |
| bo taki |
| | 5 | |
jest 1 wyraz a ciag jest malejący a z dolu bedzie ograniczony przez 0 bo jest zbiezny do 0 ?
22 paź 13:24
ICSP: W drugim przykładzie ciąg nie jest malejący.
Z każdym wyrazem dodajesz coś dodatniego, więc a
n będzie się zwiększał.
Formalnie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + ... + |
| ≤ |
| + ... + |
| + |
| =an+1 |
| | 4+1 | | 4n+n | | 4+1 | | 4n+n | | 4n+1+n+1 | |
Ciąg jest rosnący.
| | 1 | |
Ograniczenie z dołu mamy zatem: |
| |
| | 5 | |
ale równie dobrze możne to być 0 ( suma liczba dodatnich zazwyczaj jest dodatnia )
Dla ograniczenia od góry radziłbym poucinać w mianownikach 1 , 2 , 3 , ... , n
W ten sposób zwiększysz ułamek.
22 paź 13:28
Jul3k: | | 1 | | 1 | |
Ale jesli zwieksza sie ulamek to nie zmniejsza sie liczba? Przyklad; |
| ... |
| ... |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | |
|
| Taki ciag nie jest malejacy? |
| | 5 | |
22 paź 13:31
Jul3k: dobra okej pochrzanilem... juz rozumiem , dziekuje bardzo za pomoc
22 paź 13:32