matematykaszkolna.pl
ciag ograniczony Jul3k: Zbadac czy podane ciagi sa ograniczone z dolu,z gory, sa ogrniczone :
 2+sinn 
an=

3−2cosn 
 1 1 1 
an=

+

+ .......... +

41+1 42+2 4n+n 
an= 2 −n Nie za bardzo wiem jak sie za to wogole zabrac... i czym sa ciagi ograniczone z gory i z dolu bo nie wytluamczyli nam tego a nie moge znalezc zadnego porzadnego materialu do nauki.... moglbym prosic o wytlumaczenie na tych przykaldach?
22 paź 13:01
ICSP: Na logikę Ciąg an jest ograniczony z góry jeżeli istnieje liczba rzeczywista M taka, ze dla każdego wyrazu ciągu zachodzi: an ≤ M. Kwantyfikatorami : ∃M ∊ Rn ∊ N an ≤ M Ograniczoność z dołu definiuje się analogicznie. Pierwszy przykład:
 2 + sinn 
an =

3 − 2cosn 
Ograniczoność z góry: Chcę zwiększyć ułamek, więc zwiększam maksymalnie licznik i zmniejszam mianownik:
 2 + sin(n) 2 + 1 
an =

= 3
 3 − 2cos(n) 3 − 2 
Ograniczenie od dołu zupełnie analogicznie.
22 paź 13:06
Jul3k:
 1 
czyli z dolu bedzie ograniczony przez

?
 5 
22 paź 13:09
Jul3k: a co z drugim przykaldem? i np z przykaldem bez funkcji trygonoemtrycznych
 n2+1 
an=

n 
22 paź 13:10
ICSP: Tak. Potrafisz podać definicję ograniczenia z dołu? Słowną lub za pomocą kwantyfikatorów.
22 paź 13:11
Jul3k: emm Ciag jest ograniczony z dolu jezeli istanieje liczba rzeczywista powiedzmy H (nie wiem jakie jest na to oznaczenie) ze dla kazdego wyrazu zachodzi an>H
22 paź 13:13
Jul3k: mniejsze badz rowne zapomnaielm dodac
22 paź 13:13
Jul3k: wieksze * badz rowne
22 paź 13:14
ICSP: Widzisz, względnie intuicyjne. Tak samo musisz postępować z przykładami. Jeżeli twój ciąg posiada tylko wyrazy dodatnie to jego ograniczeniem od dołu jest 0 lub dowolna liczba ujemna. Jeżeli ciąg posiada tylko wyrazy ujemne to jego ograniczeniem od góry jest 0 lub dowolna liczba dodatnia. Jeżeli ciąg jest malejący to jego ograniczeniem od góry jest pierwszy wyraz. Jeżeli ciąg jest rosnący to jego ograniczeniem od dołu jest pierwszy wyraz. No i najważniejsze: Ciąg zbieżny jest ograniczony.
22 paź 13:18
Jul3k:
 1 
Czyli mam rozumiec ze w tym 2 prezykaldzie ciag z gory bedzie ograniczony przez

bo taki
 5 
jest 1 wyraz a ciag jest malejący a z dolu bedzie ograniczony przez 0 bo jest zbiezny do 0 ?
22 paź 13:24
ICSP: W drugim przykładzie ciąg nie jest malejący. Z każdym wyrazem dodajesz coś dodatniego, więc an będzie się zwiększał. Formalnie:
 1 1 1 1 1 
an =

+ ... +

+ ... +

+

=an+1
 4+1 4n+n 4+1 4n+n 4n+1+n+1 
Ciąg jest rosnący.
 1 
Ograniczenie z dołu mamy zatem:

5 
ale równie dobrze możne to być 0 ( suma liczba dodatnich zazwyczaj jest dodatnia ) Dla ograniczenia od góry radziłbym poucinać w mianownikach 1 , 2 , 3 , ... , n W ten sposób zwiększysz ułamek.
22 paź 13:28
Jul3k:
 1 1 
Ale jesli zwieksza sie ulamek to nie zmniejsza sie liczba? Przyklad;

...

...
 3 4 
 1 

Taki ciag nie jest malejacy?
 5 
22 paź 13:31
Jul3k: dobra okej pochrzanilem... juz rozumiem , dziekuje bardzo za pomoc