Rownanie
6latek: Rozwiaz rownanie
(x2+a2)(x−3a)2−8a4=0
Wykonaj wskazane dzialania i rozloz lewa strone rownania na czynniki
(x2+a2)(x2−6ax+9a2)−8a4=0
x4−6ax3+9a2x2+a2x2−6a3x+9a4−8a4=0
x4−(6a)x3+10a2(x2)−(6a3)x+a4=0
Z tego co widze to dostalem wielomian symetryczny
Teraz jak mam to rozlozyc na czynniki ?
22 paź 11:55
6latek: Bede musial doczytac bo chyba byla taka wlasnosc takiego wielomianu ze W(−1)=0
Ale juz nie pamietam
22 paź 11:59
Blee:
zauważ, że jednym z pierwiastków jest x = a (bo 1 − 6 + 10 − 6 + 1 = 0)
(x−a)(x3 − 5ax2 +5a2x − a3) = 0
w nawiasie znowu masz pierwiastek x = a (1 − 5 + 5 − 1 = 0)
(x−a)(x−a)(x2 − 4ax + a2) = 0
22 paź 12:04
6latek: Dzien dobry

Chociaz dla mnie nie jest dobry bo sie dowiedzialem przed chwila ze jednak mnie do pracy teraz
nie przyjmie .Moze (ale to moze po Nowym Roku)

Dobrze myslaem o tym symetrycznym?
Tylko ja musze to przetrawic
22 paź 12:10
ICSP: To nie jest wielomian symetryczny.
Zauważ, ze współczynnik przy x4 jest równy 1 a wyraz wolny jest równy a4
W większości przypadków 1 ≠ a4
22 paź 12:38
6latek: Witam

dziekuje za zwrocenie uwagi na to
22 paź 13:03