rownanie wielomianowe
6latek: Rozwiaz rownanie
ax
3−(a−1)
2x
2−(2a
2−a+2)x+2a=0
Zastosuj grupowanie wyrazow .
probowalem
22 paź 10:40
6latek: ciezko bylo ale zrobilem to tak
ax3−a2x2 +2ax2 −x2 −2a2x+ax−2x+2a
ax3−a2x2 +2ax2 − 2a2x −x2 +ax −2x+2a
x2a(x−a)+2xa(x−a)−x(x−a)−2(x−a)=0
x−a)(ax2+2ax−x−2)=0
x−a=0 lub
ax2+(2a−1)x−2=0
to rozwiazac
22 paź 11:09
Jerzy:
Witaj

A co się stało z jednomianem ax
3 ?
22 paź 11:16
Jerzy:
Aaa... dobra, już widzę
22 paź 11:18
6latek: Dzien dobry

Pogrupowalem go z a
2x
2 i wyszlo mi x
2a(x−a)
22 paź 11:20