Liczby zespolone
ballin: Naszkicować zbiór wszystkich liczb zespolonych z dla których
a) liczba v jest rzeczywista
b) liczba v jest czysto urojona
Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak obliczyć zadanie tego typu.
Ps
W książce w odpowiedziach jest założenie że z≠4i to błąd czy tak powinno być, ponieważ moim
| | 4 | |
zdaniem powinno być z≠ |
| ? |
| | i | |
22 paź 10:19
Jerzy:
| x + iy | | x + iy | | x +iy | |
| = |
| = |
| |
| i(x + iy) + 4 | | xi − y +4 | | (4 − y) +ix | |
Teraz wymnazasz licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika.
Dalej:
a) część urojona = 0
b) część rzeczywista = 0
22 paź 10:39
PW: W książce jest poprawnie. Dla z=4i w mianowniku mamy
i(4i) + 4 = −i
2•4 + 4 = − 4 + 4 = 0.
Rozwiązanie: liczba v jest rzeczywista, gdy
z = (iz + 4)r
z − irz = 4r
z(1 − ir) = 4r
| | 4r(1+ ri) | |
z = |
| |
| | (1 − ir)(1 + ir) | |
| | 4r(1 + ri) | |
z = |
| |
| | 12 − (ir)2 | |
22 paź 10:44
PW: Poprawka: w drugim wierszu miało być i(4i) + 4 = i2•4 + 4 = −4 + 4 = 0
22 paź 10:47
Jerzy:
Pierwsza linijka , to oczywiscie pomyłka.
Załozenie:
| | −4 | | −4i | | −4i | |
iz + 4 ≠ 0 ⇔ iz ≠ − 4 ⇔ z ≠ |
| ⇔ z ≠ |
| ⇔ z ≠ |
| ⇔ z ≠ 4i |
| | i | | i2 | | −1 | |
22 paź 10:53
ballin: Dziękuje za pomoc, jednak cały czas nie rozumiem skąd bierze się to z≠4i. Czy mógłbym prosić o
wytłumaczenie jeszcze tego ?
22 paź 10:55
ballin: Dziękuje bardzo
22 paź 10:55
Jerzy:

Rozwiązanie:
a) zielony okrąg S(0,2) r = 2
b) prosta x = 0 , bez punktu (0,4)
22 paź 10:58
jc: Zbiór liczb Re z = 0 jest prostą, podobnie ze zbiorem Im z =0.
Funkcja homograficzna Przekształca okręgi i proste w okręgi i proste.
Funkcja odwrotna do homgraficznej jest funkcją homograficzną.
| | 2z+3 | |
Np. zbiór Im( |
| ) = 0 jest okręgiem. |
| | 5z+7 | |
22 paź 11:07