Limes (1+1+...1)/n
janek: Mam obliczyć granicę:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| + |
| + . . . + |
| ) <−−− Xn |
| | n√n2 + 1 | | n√n2 + 2 | | n√n2 + n | |
n−>
∞
Korzystam z tw. o trzech ciągach i załóżmy, że po prawej będzie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Xn ≤ |
| + |
| + . . . + |
| |
| | n√n2 | | n√n2 | | n√n2 | |
Granica tego:
| | 1 + 1 + ... + 1 | |
lim ( |
| ) |
| | n√ n2 | |
Nie wiem jak sobie poradzić z tym 1+1+...1, mogę potraktować to jako ciąg arytmetyczny o r=0?
wtedy suma:
Czyli granica= 1 ?
22 paź 01:04
janek: Ups, tam błąd, wszędzie pierwiastki są 2 stopnia, a nie n
22 paź 01:12
Bleee:
No to poważnie zmienia to postać rzeczy (stopień pierwiastka)
Aby skorzystać z tw. o 3 ciagach wartoby było jeszcze zrobić ograniczenie z dołu, którego
granicą także będzie ta 1
22 paź 01:21
Bleee:
Bo na chwilę obecną wiesz tylko że granicą ciągu podanego w zadaniu nie będzie nic większego od
1
22 paź 01:22
janek: Z dołu będzie analogicznie, chodziło mi głownie o to 1+1+...+1.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Z dołu |
| + |
| +...+ |
| |
| | √n2+n | | √n2+n | | √n2+n | |
Czyli
| | 1+1+...+1 | |
lim ( |
| ) = 1 |
| | √n2+n | |
22 paź 02:19