równanie zespolone
Eldoka: (x+iy)2−4(x−iy)=0 i mam wyliczyć x i y. doszedłem do momentu gdzie x2−y2−4x = 0 i 2xy +4y =
0
z drugiego równania mam y(x +2) = 0 i tu chciałem patrzeć dwa przypadki gdy x = −2 i y = 0 ale
w odpowiedziach patrzą tylko na x = −2. dlaczego?
22 paź 00:21
jc: z=x+iy
z2=4z*
Porównujesz moduły.
|z|2=4|z|
z=0 lub |z|=4
Mnożysz przez z.
z3=64
z=4 lub z=−2+2i√3 lub z=−2−2i√3
Faktycznie każda z tych 4 liczb spełnia równanie.
22 paź 07:09
Eldoka : no właśnie a w odp są tylko dwie
22 paź 08:36
jc: y=0, y=0, oraz y=0, x=4 też spełniają równanie.
22 paź 08:47