| −b − √Δ | 5−1 | 4 | ||||
x1 = | = | = | = 2 | |||
| 2a | 2 | 2 |
| −b + √Δ | 5+1 | 6 | ||||
x2 = | = | = | = 3 | |||
| 2a | 2 | 2 |


a) x2−5x+6<0 => ( x −2)(x−3)<0 ramiona paraboli do góry
wybierasz wartości ujemne ( z pod osi OX bez miejsc zerowych bo nierówność <0
odp: x€( 2,3)
pozostałe podobnie ( narysuj szkic paraboli , pamiętaj jak są skierowane ramiona
jezeli masz nierówność np; ≥0
to wybierasz wartości z nad osi OX wraz z miejscami zerowymi
czyli otrzymujesz przedział obustronnie domknięty
powodzenia
zaznaczasz na osi miejsca zerowe (2,3), rysujesz parabolę− ramiona do góry
masz zaznaczyć mniejsze od zera (czyli pod osią to co się znajduje
jest to przedział: xe: (2;3)
Ps To ma być parabola (narysowałam tak, bo tutaj nie wiem jak parabole zrobić
, ale wiesz o
co chodzi
)






