Warunek konieczny i dostateczny
WhiskeyTaster: Jak tutaj sformułować warunek konieczny, a jak dostateczny?
{b, c} = {b, c, d}
Czy warunkiem koniecznym jest d = b lub d = c, a wystarczającym d = ∅?
21 paź 21:53
WhiskeyTaster: Dodatkowo, jak to będzie, gdy założymy, że a, b, c, d nie są zbiorami?
21 paź 21:54
ite: Jeśli d=∅ , to drugi zbiór jest nadal trójelementowy {b, c, ∅}.
21 paź 21:58
ite: A czy wiadomo, że b≠c ?
21 paź 22:00
WhiskeyTaster: Faktycznie, słuszna uwaga z tym zbiorem pustym. Nie, nie wiadomo. Więc możliwe, że b = c.
21 paź 22:01
Pytający:
Konieczny: d∊{b, c}.
Dostateczny: d=b.
21 paź 22:06
WhiskeyTaster: Rozumiem, dziękuję za pomoc, iteracjo oraz Pytający.
21 paź 22:13