Jesli to mozliwe to prosze o pomoc
Agnieszka: Nie wiem jak rozwiazac to zadanie.Odpowiedz to √21 nad 5.Oto zadanie Kat αjest ostry i sin
α=dwie piate.Wowczas ile jest rowny cos α
21 lut 22:25
21 lut 22:28
Agnieszka: dziekuje Ci bardzo za pomoc szybko to rozwiazalas
21 lut 22:31
Agnieszka: Mam prosbe pomoglabys mi jeszcze pomoc w tym zadaniu?Wiadomo ,ze tg α=3 i 0 stopni <α<90
stopni.Wyznacz sin α,cos α
21 lut 22:49
Godzio:
3cosx = sinx
9cos
2x + cos
2x = 1
21 lut 22:51
Agnieszka: dziekuje bardzo za tak szybka pomoc
21 lut 22:54
Eta:

można też tak
to a= 3x b = x , x>0
c
2= 9x
2 +x
2 = 10x
2 => c =
√10 * x
| | 3x | | 3 | | 3√10 | |
sinα= |
| = |
| = |
|
|
| | √10*x | | √10 | | 10 | |
| | x | | 1 | | √10 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | √10*x | | √10 | | 10 | |
21 lut 22:59