Prosze o podpowiedz !!:/
adaś =/: Problem z ciągami

jak to obliczyć proszę o podpowiedz czy coś
a5=5
a8=−1
oblicz r i a1
jak mam to obliczyć


wzór an=a1+(n−1)*r i stoje w miejscu
21 lut 22:24
Basia:
zapisz wg tego wzoru a5 i a8
podaj wynik
21 lut 22:25
adaś =/: a1 =13 i r =−2
nio to bd tak
a5=a1+(5−1)r
a5=a1+4r
a8=a1−2r
21 lut 22:27
adaś =/: nio to pomoże ktoś

21 lut 22:31
Godzio: masz równanie z układ równań z 2 niewiadomymi to już chyba powinieneś umieć

5 = a
1 +4r
−1=a
1 − 2r −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 = 2r
r = 3
dokończ
21 lut 22:36
Eta: w czym problem?
rozwiązujesz układ równań:
a1 +4r= 5 /*(−1)
i a1 +7r= −1
−a1 −4r= −5
a1+7r= −1
−−−−−−−−−−−
= 3r= −6 => r= −2 to a1=........ dokończ
21 lut 22:38
adaś =/: aha

oki rozumiem dzięki
21 lut 22:38
adaś =/: wiesz nnarobiło mi sie braków bo miałem kurcze noge skrecona i weszlismy w ciągi i ani me ani
be ehh
21 lut 22:39
Eta:
na zdrowie
21 lut 22:40
Eta:
....... to "kurcze" skreciło nogę ? czy Ty ?

21 lut 22:41
adaś =/:
21 lut 22:43
adaś =/: ^^

niestety ja

nio i wyszło
21 lut 22:43
adaś =/: ej a jak mam zrobic zadanie typu :
oblicz dziewiąty wyraz gdy a1=6 i a5=11

też jakoś układam układ równań
21 lut 22:47
Eta:
a5= a1+4r => 6+4r= 11 => 4r= 5 => r= 54
to a9= a1 +8r = .......dokończ
21 lut 22:50
adaś =/: nio własnie tak doszedlem do 5/4 i zastanawiam sie czy mieszać ułamki xD,..... już licze
21 lut 22:54
21 lut 22:55
adaś =/: ej eta a np takie coś


oblicz ile liczb n....
a)podzielnych przez 6 należących do przedziału <7,126>
b)czterocyfrowych o.0
c)dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3

/
21 lut 23:00
adaś =/: Eta*
21 lut 23:00
adaś =/: naturalnych tam miało być a nie n
21 lut 23:00
Eta:
a) liczby podzielne prze 6 sa postaci
6n n€N
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r= 6 i a
1= 12
to a
n= 126 => 12+(n−1)*6= 126 => 6n= 120 => n= 20
lub tak:
2*6=12 3*6= 18 4*6= 24 ............ 21*6= 126
więc jest ich
20−cia
b) napisz porządnie

c) liczby tej postaci to
7n+3
tworzą ciąg arytm. o różnicy r= 7 i a
1 = 10
a
n= 10+(n−1)*7 <100
7n < 97 => n< 13,8
to n= 13
lub tak;
dwucyfrowe : 1*7+3=10 , 2*7+3= 17 3*7+3= 24 ,........ , 13*7+3= 94
to jest ich
13− cie
21 lut 23:21
adaś :): dzięki Eta

sorki że dopiero teraz pisze ale wcześniej bylem zagoniony ze wszytkim a w tym także z
polskim... i wgl masakra
23 lut 23:06