Liczby
6latek: Jaka rownosc spelniaja liczby a, b, c jesli istnieja takie liczby p i q ze
{a=p
2−q
2
{b=2pq
{c=p
2+q
2
a=(p−q)(p+q)
c=(p+q)
2−2pq
21 paź 10:15
ite:
Z mianownika trzeba się pozbyć (p−q)2 (żeby w równaniu pozostały tylko a,b,c). A to będzie
c−b.
21 paź 11:02
6latek: Tutaj nie bardzo rozumiem dlaczego (p−q)2= p2+q2−2pq a nie p2+q2−4pq czyli =c−2b
21 paź 14:29
Jerzy:
Cześć

Przecież p
2 + q
2 − 4pq ≠ (p − q)
2
21 paź 14:33
6latek: dzien dobry
Jerzy 
To chyba pokreclem ze wzorami do Viety
21 paź 14:35
6latek: Jerzy
Prosze sprawdz to drugie .Tam tez cos zle mi wychodzi
21 paź 14:37
6latek: Dostane w takim razie
| | a2−(b(c−b | | a2−bc+b2 | |
c= |
| = |
| |
| | c−a | | c−b | |
21 paź 14:51
ite:
proponuję doprowadzić na prostszej postaci
c(c−b)=a
2−b(c−b)
c
2−cb=a
2−bc+b
2
c
2=a
2+b
2
21 paź 16:06
6latek: Ite
A ja doprowdzadlem przwa strone do wspolego mianownika zamiast sie go pozbyc od razu
dziekuje
21 paź 16:08