Równania różniczkowe
Omikron: Równania różniczkowe zwyczajne.
Mam do rozwiązania takie równanie: y' = −2ty.
Wyszło mi ostatecznie y = c*e−t2, c ∊ R.
I teraz chciałbym zbadać jednoznaczność rozwiązania. Definiuję sobie f(t,y) = −2ty.
Funkcja będzie ciągła, więc żeby były spełnione założenia tw. Picarda − Lindelofa muszę jeszcze
pokazać lipszycowską ciągłość względem y.
|f(t,y1)−f(t,y2)| = |−2ty1+2ty2|=2|t|*|y1−y2|.
I teraz nie jestem przekonany co do dalszego ograniczenia. Czy mogę stwierdzić, że 2|t| można
ograniczyć z góry przez stałą L? A jeżeli tak to dlaczego? Bo t chyba może przyjmować dowolne
wartości, ale z wykresu rozwiązań by wynikała jednoznaczność.
20 paź 23:51
Adamm:
Lokalnie − tak. A to wystarcza.
21 paź 00:13
Omikron: Ok. Dziękuję!
21 paź 00:18