Wielomian
Pilnee: Wykaż że wielomian W(x)=10ax4−4ax3+a2x2+6x−2 ma w orzedziale <0;1>
pierwiastek rzeczywisty dla każdej wartości a.
Twierdzenie o zerowaniu funkcji
20 paź 22:28
Blee:
A niby takiego 'pilnego' jest o 22:30 że mamy lecieć i Ci gotowca dawać
20 paź 23:09
Saizou : Twoerdzenie Darboux zastosuj
20 paź 23:13
ABC:
ponadto twierdzeń o zerowaniu jest kilka podaj dokładnie z którego masz skorzystać
20 paź 23:14
Mariusz:
W(0)=−2
W(1)=10a−4a+a2+6−2
a2+6a+4=(a+3)2−5
(a+3−√5)(a+3+√5)
Wyróżnik trójmianu jest dodatni
więc nie wiem jak to twierdzenie mogłoby pomóc
Dla
a ∊ (−∞,−3−√5)∪(−3+√5,∞)
to twierdzenie mogłoby pomóc ale nie dla każdego a
20 paź 23:16
Mariusz:
ABC jakiego twierdzenia proponowałbyś użyć bo sugerowane przez Saizou
twierdzenie Darboux nie zadziała dla każdego a
20 paź 23:19
ABC:

jeśli się nie pomyliłem w rachunkach to jest to sztuczka z zamaskowaniem jednego końca
przedziału:
W(1/2)=10/16*a−4/8*a+1/4*a
2+3−2=1/4a
2+1/8a+1
i teraz zadziała
20 paź 23:25
Mariusz:
Byłoby bardziej widoczne gdybyś zapisał ten trójmian w postaci kanonicznej
Całkiem niezły pomysł z tym zawężeniem przedziału
20 paź 23:38
ABC:
wczułem się w tego co układał zadanie że pewnie powiększył przedział dla zmyłki
20 paź 23:41