Wielomian
6latek: mam jeszce dwa takie zadania z wielomianow gdzie bedzie pewnie latwo po potem zaczna sie juz
dla mnie trudne
Zadanie nr 1
Oblicz reszte z dzielenia wielomianu
W(x)= x100−x98+x96−x94−.......+x8−x6+x4−x2+1
przez dwumian x2−1
Mysle tutaj ze trzeba bedzie sprawdzic W(1) i W(−1) jaka bedzie reszta
Z tego widac ze dla x=1 i x=−1 reszta wynosi 1
A co w przypadku gdyby wielomian W(x) mialby byc podzielony przez jakis inny dwumian
nierozkladalny na czynniki
Pewnie jakas katorga by byla ?
np taki x2−4x+6 tutaj Δ<
Z tw o reszczie tutaj reszta musialaby byc stopnia co najmniej 98. Moja Matko Boska
jakie tutaj porady prosze .
20 paź 21:45
ABC:
w tym pierwszym dobrze kombinujesz
w tych nierozkładalnych to Mila jest super specem więc się nie wcinam
20 paź 21:54
6latek: Dobrze poczekam
20 paź 21:55
6latek:
20 paź 22:13
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Adamm kiedys to pokazywal i Ty tez to tlumaczylas .Niestety nie moge znalezc tego w
wyszukiwarce
Moze Ty to znajdziesz ? dziekuje .
20 paź 22:54
Adamm:
Dobry wieczór. Metoda działa tak, że piszemy x2−4x+6 = 0
i traktujemy tą równość jak tożsamość. Tutaj nie jest użyteczna.
Ta metoda lepiej działa gdy dzielimy przez wielomian postaci
xn(xm−a).
PS: Wymyśliłem tą metodę nie znając jeszcze kongruencji. Tak
naprawdę to rozpatrujemy kongruencję w której utożsamia się
wielomian x2−4x+6 z 0. Wtedy tłumaczyłem to sobie właśnie
tak jak na górze.
21 paź 00:03
6latek: dobrze. Moglbys potem rozpisac na jakims przykladdzie ?
kongruencji tez nie znam
21 paź 00:27
Adamm:
Masz wielomian, jakiś w(x) = x879+2x43−π
Chcesz go podzielić przez powiedzmy x20−1.
Bierzesz np. x879 i dzielisz (potem te reszty będziesz dodawać).
Tożsamościowo przyrównujesz x20−1 = 0 czyli x20 = 1.
I teraz x879 = (x20)43*x19 = x19.
No i reszta to x19+... (+ inne reszty) = x19+2x3−π.
21 paź 02:56
Adamm:
Co to jest kongruencja wiedzieć nie musisz (szczerze to mówię)
Ta wiedza nie zmienia tego konkretnego sposobu (ani na lepsze, ani na gorsze).
21 paź 03:02