Problemy z szacowaniem, intuicja
Maciess: Jak oszacować takie liczby?
Co jest większe
21000! czy 999999!
Na mniejszych liczbach to sobie szacuje od góry, od dołu i jakos to leciało. Tutaj brakuje mi
pomysłu
20 paź 21:10
Mariusz:
log(999)≈3
log(2)≈0.3
1000!log(2) ≈ 0.3*1000! = 300*999!
999!log(999)≈3*999!
W tym przypadku akurat na pierwszy rzut oka widać co będzie większe
20 paź 21:17
ABC:
2
1000!=(2
1000)
999! i koniec
20 paź 21:18
Maciess: Dziękuje wam, zaćmienie okropne mialem.
20 paź 21:36
Maciess: Mam jeszcze takie coś i nie wiem czy moge tak to zapisac
2221001 czy 1000221000
1000221000 <1024221000
<(210)221000=2221000*10<2221000*16=
2221000*24<2221000+4<2221001
bo
21000+4<21001
21000+4<21000*2
4<21000
więc
1000221000<2221001
Mozna tak? Bo ja juz oczopląsów od tych piętrowcow dostaje i nie wiem czy coś źle nie robie
21 paź 00:03
Maciess: tam oczywiście raz powinno być = zamiast <. Chochlik
21 paź 00:09