wielomiany
6latek: Wielomian Q(x)=x5+3x3+px2+qx+3 daje przy dzieleniu przez wielomian P(x)= x2+2) reszte
r(x)= x+1
Wyzna cz wspolczynniki p i q
20 paź 20:53
ABC:
czy p,q ∊R i czy można używać liczb zespolonych?
20 paź 20:58
6latek: Dobry wieczor [ABC]]

Zadanie z e zbioru gdzie zespolone byly ale ogolnie liceum
w rzeczywistych mysle zrobic to tak
Podziele sobie Q(x) przez P(x)
Wyznacze to p i q zeby byla reszta x+1
20 paź 21:02
ABC:
no możesz próbować ale jeżeli p,q rzeczywiste to zespolonymi bardzo szybko idzie
bierzesz Q(√2i)=0 i przyrównujesz do zera część rzeczywistą i urojoną
20 paź 21:06
6latek: W liczbach R wyszlo mi zgodnie z odpowiedzia
Jak wyznaczyles ze Q(2i)=0?
20 paź 21:11
ABC:
wróć źle przeczytałem treść

dobrze że po swojemu zrobiłeś
20 paź 21:14