matematykaszkolna.pl
funkcje zadankoo:
 x 
Sprawdź, czy funkcja f(x) =

jest różnowartościowa.
 x2+1 
Właściwie zadanie już zrobiłam − doszłam do tego, że istnieją dwie możliwości: albo x=y, albo xy=1. Z tego drugiego warunku wnioskuję, że funkcja NIE jest różnowartościowa − ale jak to pokazać? udowodnić? jaki napisać komentarz? Nie wiem, jak przelać na papier swoje myśli emotka
20 paź 20:29
Bleee: Skoro wychodzi ze dla x*y = 1 zachodzi f(x) = f(y) To właśnie to piszemy i możemy jeszcze dodać jakiś konkretny przykład (sam przykład de facto załatwia sprawę wykazania braku różnowartosciowosc funkcji) Wiec niech x = 0.5, y=2 Podstawiasz do wzoru funkcji i pokazujesz rownosc. PS. Staraj się używać x1 i x2 a nie innej zmiennej bo się kiedyś z tym pogubisz
20 paź 20:36
ABC: rozumiem że wnioskowanie było podobne do: zakładamy że f(x)=f(y)
x y 

=

x2+1 y2+1 
stąd wynika x(y2+1)=y(x2+1) xy2−x2y−(y−x)=0 xy(y−x)−(y−x)=0 (xy−1)(y−x)=0 xy=1 lub y=x to nas naprowadza żeby wskazać na przykład : f(2)=2/5 a także f(1/2)=2/5 więc nie jest różnowartościowa
20 paź 20:43
Mila: x1≠x2 ⇒f(x1)≠f(x2) Przypuśćmy że:
x1 x2 

=

x12+1 x22+1 
x1*x22+x1=x2*x12+x2⇔ x1*x22+x1−x2*x12−x2=0⇔ (x1−x2)=0 lub x1*x2=1 x1=x2 wbrew zał. lub x1,x2 − liczby odwrotne ⇔istnieją argumenty x1≠x2 takie że f(x1)=f(x2)
 1 
np. x1=2 i x2=

2 
 1 
f(2)=f(

)
 2 
 1 2 
f(2)=25 , f(

)=

2 5 
f(x) nie jest różnowartościowa
20 paź 20:50
Mila: O już jest !
20 paź 20:51
ABC: od przybytku głowa nie boli emotka
20 paź 20:56
Mila: To zależy jakiego. Moja ciocia mówiła, że z kolonii można przywieźć pchły, wszy albo co gorszego. Zawsze mnie ciekawiło co to jest "co gorsze"emotka
20 paź 21:11
ABC: pewnie o kleszcza jej chodziło, a może tasiemca?
20 paź 21:15
ABC: ja byłem jako dziecko i dlatego nigdy nie pojechałem jako wychowawca emotka
20 paź 21:37
zadankoo: DZIĘKUJĘ, jesteście przekochani! emotka
20 paź 21:42
Mariusz: Jeśli chodzi o nauczycieli matematyki to w szkole podstawowej miałem jednego który według mnie nie powinien być nauczycielem W liceum nauczycielki były w porządku Jedna po roku zaszła w ciążę Druga wtedy była blisko sześćdziesiątki (teraz ma prawie osiemdziesiąt) i też była w porządku Na początku nie mogła się do mnie przyzwyczaić , miałem dość dobrą pamięć obliczenia związane z zadaniami też wykonywałem w pamięci Teraz jest już trochę gorzej choć od matury minęło zaledwie dwadzieścia lat
20 paź 22:11
ABC: Mariusz bo narząd nieużywany zanika , trzeba trenować obliczenia pamięciowe
20 paź 22:13
Mariusz: Ja teraz spróbowałbym powtórzyć sobie to co miałem w szkole z programowania ale nie mam z kim o tym pisać Przykładowe zadanko Drzewko binarne można wykorzystać do sortowania listy dwukierunkowej (niezrównoważone ma złożoność zbliżoną do sortowania przez podział ale jeśli użyjemy zrównoważonego to otrzymamy złożoność O(nlog(n)) w każdym przypadku) Wstawianie do drzewka można zrealizować iteracyjnie i zajmie to O(h) gdzie h to wysokość drzewka i w pesymistycznym przypadku może być równe n Wstawianie musimy powtórzyć n razy więc zbudowanie drzewka zajmuje złożoność O(nh) Widziałem funkcje do konwersji drzewka do listy dwukierunkowej jednak napisana była rekurencyjnie oraz nie ustawiała ogona Wiesz jak napisać iteracyjny odpowiednik takiej funkcji który działałby w czasie O(n)
21 paź 00:51