Rozkład dwumianowy
toma: Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś?
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną n, żeby prawdopodobieństwo wyrzucenia
co najmniej jednej szóstki w n rzutach kostką sześciościenną (K6) wynosiło co najmniej 0.5.
20 paź 20:10
Bleee:
Najłatwiej z przeciwnego
Mamy n rzutów, ile wynosi prawdopodobieństwo że ANI Razu nie wypadnie cyfra 6? Oczywiście
I teraz to (5/6)
n < 0.5
Wyznaczasz dla jakich n to będzie zachodzilo wybierasz najmniejsze n i gotowe
20 paź 20:24
toma: dzięki! a takie coś możesz podpowiedzieć?
Szansa na zaliczenie każdej kartkówki wynosi p = 0.8. Zakładając niezależność
prób oblicz prawdopodobieństwo, że w sekwencji 6 kartkówek, co najmniej jedna zostanie
niezaliczona.
liczba prób n=6
liczba sukcesów k=5
Po podstawieniu do wzoru bernoulliego wychodzi
wynik: 0,393
Z tego co wiem, wynik powinien wyjść 0,738
Gdzie robię błąd?
20 paź 21:05
ABC:
CO NAJMNIEJ JEDNA to nie to samo co dokładnie jedna
20 paź 21:31
Blee:
robisz 'na to samo kopyto' czyli z przeciwnego −−− obliczasz jaka jest szansa nie zaliczenia
ani jednej
20 paź 21:35