zadanie z lliczb zespolonych
Snejku: Nie mam bladego pojecia jak sie do tego zabrac. Sa do tego dalej podpunkty, ale wystarczy mi
wyznaczenie tego zbioru, to z resztą sobie jakoś poradzę.
mamy zbiór A, gdzie z ∊ ℂ : | zsprz+iz−i+1 | > 1
20 paź 20:04
Mila:
Pisz ułamki za pomocą dużego U. Ten zapis u mnie jest nieczytelny.
20 paź 20:53
xyz:
_
Niech z = x + iy, wtedy:
_
z = x − iy oraz z = x + iy
| |x−iy + i| | |
| > 1 /* |x+iy−i+1| |
| |x+iy−i+1| | |
|x−yi + i| > |x+iy−i+1|
|x + i(−y+1)| > |x+1 + i(y−1)|
√x2 + (−y+1)2 >
√(x+1)2 + (y−1)2
x
2 + (1−y)
2 > (x+1)
2 + (y−1)
2
x
2 + 1 − 2y + y
2 > x
2 + 2x + 1 + y
2 − 2y + 1
2x < − 1
| | 1 | |
rozwiazaniem jest zbior lezacy na lewo od prostej x = − |
| |
| | 2 | |
20 paź 22:02