wielomiany
6latek: Zabieram sie teraz za wielomiany
Dla jakiej wartosci a,b,c, wielomian F(x)= x4−x3+ax2+bx+c jest podzielny przez kazdy w z
dwumianow
(x−1) (x+2) (x−3)
Zrobilbym tak ze policzylbym
F(1)=0
F(−2)=0
F(3)=0
Ale tez moge zrobic tak z e wymnoze (x−1)(x+2)(x−3) i wtedy F(x) podziele przez to co mi
wszyszlo
20 paź 18:25
ICSP: Możesz też oznaczyć przez x4 ostatnie miejsce zerowe i wymnożyć wielomian :
F(x) = (x−1)(x+2)(x−3)(x−x4)
Następnie porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach.
20 paź 18:31
6latek: dziekuje .
20 paź 18:34