Rozwiązać równanie
Łukasz: Rozwiązać równanie:
Jak przenieść y z potęgi na lewą stronę ?
20 paź 18:12
ICSP: ex + y = ex * ey
20 paź 18:13
Mila:
ex+y=ex*ey
20 paź 18:13
Łukasz: ok, a jak wyznaczyć y z ey ?
20 paź 18:28
ICSP: x = ey
y = ln(x)
20 paź 18:28
Łukasz: czyli będzie: y=ln|ex+C|
20 paź 19:53
Pan Kalafior:
Tak? Wydaje mi się, że raczej
y = −ln(1−ex)
20 paź 19:57
Mila:
∫y
−1dy=∫e
x
−e
−y=e
x+C
e
−y=−e
x+C
lne
−y=ln|−e
x+C|
−y=ln|C−e
x|
y=−ln|C−e
x|
y(0)=0⇔0=−ln|C−e
x|
ln1=ln |C−e
0|
−1
C−1=1
C=2
y(x)=−ln|2−e
x|
?
20 paź 20:29