Dziedzina funkcji
Tomek: W funkcjach wielu zmiennych muszę wyliczyć dziedzinę.
𝑓(𝑥,𝑦) = ln(xy)
𝑓(𝑥,𝑦) = √x + √y
nie bardzo wiem jak to policzyć. Wcześniej w zadaniach miałem np z = ln(5x+7) + √y+1
a tu jest f(x,y) razem i nie wiem jak zacząć.
Ogólnie proszę o rozwiązanie bym miał na czym się wzorować i uczyć
20 paź 18:01
V: xy > 0
x > i y> 0
20 paź 18:18
20 paź 18:18
Tomek: Tak ale nie wiem jaki zrobić zapis.
Gdyby było z=ln(xy)
to byłoby xy>0
x>0 i y>0
lub
x<0 i y<0
i proste zaznaczenie obszaru
a tu jest f(x,y) i nie wiem czy liczyć tak samo jak wyżej, czy trzeba inaczej.
20 paź 19:30