Rozwiąż równanie
kajetan1213: Rozwiąż równanie:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu, albo naprowadzenie w która "pójść" stronę:
(z−i)4=(iz+3)4
20 paź 17:40
Pan Kalafior:
t4 = r4 ⇒ t = r*zi, i = 1, 2, 3, 4
gdzie zi to pierwiastki 4 stopnia z 1 (czyli 1, −1, i, −i)
20 paź 17:43
kajetan1213: a dziękuję za pomoc
20 paź 17:44
kajetan1213: Jednak dalej nie rozumiem niestety mogłbyś dalej rozpisać co należy zrobić?
20 paź 17:49
Pan Kalafior:
zauważyłem że użyłem i jako indeksu, to błąd bo pracujemy z liczbami zespolonymi
masz 4 możliwości
z−i = iz+3 lub z−i = −(iz+3) lub z−i = i(iz+3) lub z−i = −i(iz+3)
Te równania są liniowe, więc powinieneś sobie poradzić.
Jeśli chodzi o wyprowadzenie, to np. tak.
Albo r = t = 0, albo r, t≠ 0 i
(t/r)4 = 1 skąd t/r = zj, więc t = r*zj, j = 1, 2, 3, 4
20 paź 18:05
PW: To pomyśl tak:
Oznacza to, że liczby
stanowią pierwiastek czwartego stopnia z 1. Liczby te są znane: 1, −1, i, −i.
Trzeba więc rozwiązać cztery równania, pierwsze z nich to
20 paź 18:05
Mila:
Z wzoru skróconego mnożenia: (a2−b2)=(a−b)*(a+b)
i2=−1
=========
(z−i)4=(iz+3)4⇔
(z−i)4=(iz−i2*3)4
(z−i)4=i4*(z−3i)4
(z−i)4−(z−3i)4=0
[(z−i)2−(z−3i)2)]*[(z−i)2+(z−3i)2)]=0
[(z−i)−(z−3i)]*[(z−i)+(z−3i)]*[(z−i)2−i2(z−3i)]=0
[(z−i)−(z−3i)]=0 lub [(z−i)+(z−3i)]=0 lub [(z−i)−i*(z−3i)]=0 lub [(z−i)+i*(z−3i)]=0
z=2i lub z=−1+2i lub z=1+2i
====================
20 paź 18:36