Błąd
Natalia:

Mam problem z rozwiązaniem nierówności w odpowiedziach jest x∊<−20,0) ∪ (5,
∞)
(
√x+20 − x)x <0
x
√x+20 − x
2 <0
x
√x+20 <x
2 |
2
x
2(x+20) < x
4
x
3 + 20x
2 <x
4
x
4 − x
3 − 20x
2 > 0
x
2 (x
2 − x − 20) > 0
x=0 ∨ x
2 − x −20=0
Δ= 1+80=81
Wykres u góry
x∊ (−
∞,−4) ∪ (5,
∞)
Dziedzina:
x≠0 ∧ x+20≥0
x≥ −20
D= <−20,
∞) / {0}
Więc z moich obliczeń wynika, że x∊ <−20,4) ∪ (5,
∞).
Gdzie mam błąd?
20 paź 17:03
janek191:
I nierówność jest inna niż II.
20 paź 17:05
Natalia: Tak, źle przepisałam, w pierwszej miało być <1 a nie <0
20 paź 17:06
6latek: Po co tak
nalezalo na poczatku x≠0
potem obie strony pomnozyc przez x2
Wtedy masz pewnosc ze nie zmienisz zwrotu nierownosci
20 paź 17:06
ICSP: Dokładnie ten sam błąd co ostatnio.
Podnosisz bezmyślnie nierówność stronami.
Zastanów się kiedy wolno Ci podnieść nierówność stronami a kiedy nie.
20 paź 17:07
Natalia: Dziękuje
20 paź 17:20