Wartość bezwzględna
Pytak: Czy w równaniach i nierównościach typu: |3x+6| − |3−x|=−1 mogę korzystać z własności wartości
i zamienić sobie na postać: |3x+6| − |x−3|=−1, tak żeby wygodniej było na osi przedziały sobie
zaznaczyć? Czy zamiana postaci nie będzie błędem, bo wynik wychodzi taki sam.
20 paź 16:57
ICSP: możesz.
20 paź 16:59
janek191:
I 3 − x I = I x − 3 I
20 paź 16:59
PW: To jest poprawne działanie. Uzasadnienie: dla dowolnej rzeczywistej liczby 'a'
|−a| = |a|.
20 paź 16:59
Pytak: Dziękuję
20 paź 17:01