Pierwiastek w pierwiastku
Belfer: √66−16√2 − √24−16√2 = 4√2
Bardzo proszę o pomoc, próbowałem znaleźć w internecie podobne rozwiązania, ale nie potrafię
tego przełożyć na mój przykład.
20 paź 14:20
Pk215: pierwiastek kwadratowy z pierwiastka kwadratowego to pierwiastek czwartego stopnia
20 paź 14:23
jc: Pewnie każdy wyraz po pierwiastkiem to kwadrat.
66−16√2 = ( 8 − √2)2
24−16√2 = spróbuj sam wymyślić lub obliczyć
20 paź 14:26
janek191:
24 − 16 √2 = ( 4 − 2√2)2
20 paź 14:39
Belfer: jest jakiś sposób, wzór, czy po prostu ułatwienie wyobrażenia, że można to przekształcić to w
ten sposób?
20 paź 15:10
Blee:
chcemy dojść do wzoru: (a ± b)2 = a2 ±2ab + b2
więc mamy:
a2 + b2 = 66
−2ab = −16√2
układ równań z dwoma niewiadomymi, rozwiązujesz
20 paź 15:13
Blee:
a gdy już będziesz miał w tym wprawę to zaczniesz sam 'widzieć' jakie to powinny być liczby.
Przedstawię Ci moje 'analizowanie' w tym zadaniu:
1) mamy 66 − 16√2 .... czyli a*b = 8√2
2) skoro 66 jest liczbą całkowitą, to najprawdopodobniej a i b 'nie będą ułamkami' (tak wiem,
jednak jest liczbą niewymierną ... ciii)
3) skoro mamy a*b = 8√2 ... to mamy możliwości: 8 i √2, 4 i 2√2, 2 i 4√2, 1 i 8√2
4) ostatnia odpada od razu (bo wtedy a2 + b2 będzie liczbą nieparzystą)
5) skoro mam 3 (najbardziej prawdopodobne) możliwości ... to je po prostu podstawiam i
sprawdzam czy wtedy a2 + b2 = 66, jeżeli tak to super
20 paź 15:19
Belfer: a moge jeszcze prosic jak rozwiazac taki uklad równan?
20 paź 15:28
6latek: lub a>b taki uklad
{a+b= 66
{a+b=66\
{a*b= 512:4=128
stad po latwych obliczeniach dostajesz
a=64
b=2
√66−16√2=
√(√8−√2)2)}= |
√8−
√2|>0 =
√8−
√2=
20 paź 15:29
Belfer: a skad to podzielone przez 4 sie wzielo?
20 paź 15:34
6latek: ja to rozwiazalem w pamieci ale ty tak
{a+b=66
−2
√ab=16
√2
{a+b=66
(−2
√a*b)
2= 16
√2
4ab=512
{a+b=66
a*b=128
a=66−b
(66−b)*b=128
66b−b
2=128
−b
2+66b−128=0
b
2−66+128
Δ= 66
2−4*128=3844
b
1= 66+62/2=64
b
2= 66−62/2=2
Potem liczysz a
Ma byc a>b i zapisujesz w postaci =
√a−
√b
20 paź 15:40
6latek: ma byc tam =(16√2)2 w 5 linijce od gory
20 paź 15:42
6latek: W poscie z godz 15 : 29
ostatnia linijka jest zle (pospieszylem sie za bradzo
ma byc
√66−16√2= √(8−√2)2= |8−√2|>0=8−√2
20 paź 15:49
6latek: √24−16√2= po obliczeniach √16−√8= 4−2√2
20 paź 16:00