Problem z zadaniami liczby zespolone, pokazać, że
Pk215: Pokazać, że
sin (x−y) = sinx*cosy−cosx*siny
sin22x=12(1−cos 4x)
cos3φ=14(cos 3φ+ 3 cosφ)
Wyrazić przez sinx i cosx
cos 2x
sin 2x
cos 3x
Nie oczekuję rozwiązania zadań
Chciałbym tylko podpowiedzi jak szukać w internecie lub jak to się nazywa
W szkole średniej realizowałem poziom podstawowy i nie miałem wykazywania czy czegoś takiego
Nawet nie wiem od czego zacząć i jak mogę to przekształcać
20 paź 14:04
jc: Zamiast x,y wpiszę a, b. x,y za bardzo kojarzą mi się ze współrzędnymi.
cos a + i sin a = e
ia = obrót o kąt a
(cos a + i sin a)(cos b + i sin b)=cos(a−b) + i sin(a−b)
| | 1 | | 3 | |
cos3a = |
| cos 3a + |
| cos a |
| | 4 | | 4 | |
Wykorzystaj wzory
cos 2a, sin 2a, cos 3a
wykorzystaj wzór cos na + i sin na = (cos a + i sin a)
n
20 paź 14:22
jc: Oj. w 2 miejscach zamiast a wpisałem sąsiednią literę s. Popraw.
20 paź 14:23
Jerzy:
cos2x = cos2x − sin2x
sin2x = 2sinxcosx
to powszechnie znane wzory, które możesz wyprowadzić korzystając ze wzorów na cos sumy i sinus
sumy
cos3x = cos(2x + x) i znowu wzór na cosinus sumy.
20 paź 14:26
Jerzy:
Nie doczytałem tematu.
20 paź 14:29
Pk215: Dzięki za pomoc
Ale dalej średnio rozumiem polecenie wyrazić przez sin x, cos x
mam
cos 2a = cos 2a + isin 2a = (cos a + isin a)2 = cos2a + 2*cos a*sin a + sin2a = 1 + 2*cos a
*sin a
co mam dalej z tym zrobić?
20 paź 14:43
Pk215: Zapomniałem o jednostce urojonej
To chyba trzeba pogrupować
20 paź 14:48
Pk215: wychodzi mi
cos 2a
cos2 a + 2 * cos a * isin a − sin2 a
20 paź 14:54
janek191:
20 paź 14:55
Pk215: czyli
cos 2a = cos2 a − sin2 a
sin 2a = 2*cos a*sin a
?
20 paź 14:58