Błąd
Natalia: Cześć, mam problem z rozwiązaniem nierówności: x−1<
√7−x, z moich obliczeń wychodzi, że x∊
<1,3), a w odpowiedziach jest podany przedział (−
∞, 3).
Moje obliczenia:
x−1 <
√7−x |
2
x
2 − 2x + 1 < 7 − x
x
2 − x − 6 < 0
Δ= 1+24= 25
więc x∊ (−2,3)
Założenia:
7−x ≥0 i x−1≥0
x≤7 x≥1
D= <1,7>
Więc x∊ <1,3)
Gdzie mam błąd?
20 paź 12:47
ICSP:
−5 < 4
podnosisz do kwadratu
25 < 16
20 paź 12:48
PW:
Założenie 7−x ≥ 0 słuszne (z uwagi na definicję pierwiastka).
Waunek x − 1 ≥ 0 już założeniem nie jest, to narzucenie warunku na x, przy którym podnoszenie
do kwadratu jest uprawnione. Jest to więc sposób rozumowanie, a nie założenie. Drugą częścią
tego rozumowania powinno być "A co będzie gdy x − 1 < 0"? I odpowiedź: A wtedy nierówność
jest prawdziwa (lewa strona ujemna, prawa nieujemna) − tę część rozwiązania zgubiłeś.
20 paź 12:57
Natalia: Dziękuje
20 paź 15:44