Ciąg geometryczny - pomóżcie
aneczka: Ciąg (x−3, x+6, 6x+2, ... ) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich.
Oblicz iloraz tego ciągu i uzasadnij, że S19/S20 <14 gdzie Sn oznacza sumę n
początkowych wyrazów tego ciągu.
21 lut 22:02
Basia:
(x+6)2=(x−3)(6x+2)
x2+12x+36 = 6x2+2x−18x−6
−5x2 +28x+42=0
Δ=282−4*(−5)*42 = 784+840=1624 = 2*812 = 4*406 = 4*406
nie pomyliłaś się, bo koszmarne liczby tu będą wychodzić ?
21 lut 22:12
aneczka: no niestety wszystko jest dobrze napisane

, ale mogą takie być bo to rozsz zad, dziękuję za
pomoc
21 lut 22:26