Rozkladanie wielomianow
6latek: Rozloz na czynniki wielomiany
a)x2(a2+2a+1)−y2(4a2−4a+1`)
x2(a+1)2−y2(2a−1) 2
Teraz pewnie mozemy skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia
Zapisalbym tak
[(x(a+1)]2−{(y(2a−1)]2
[x(a+1)+y(2a−1)] [ x(a+1)−y(2a−1)]
czy dobrze ?
20 paź 11:25
6latek: Taki wielomian
x3−a2x−(x−a)2(2x+2a)
x3−a2x−(x2−2ax+a2)(2x+2a)
x3−a2x−[2x3+2x2a−4ax2−4a2x+2a2x+2a3]
x3−a2x−2x3+2x2a+2a2x−2a3
−x3+a2x+2x2a−2a3
x3−−2ax2−a2x+2a3
x2(x−2a)−a2(x−2a)
(x−2a)(x2−a2)
(x−2a)(x+a)(x−a)
czy dobrze ?
20 paź 11:39
ite: 1/ Tak, czy to wielomian zmiennych x,y a parametrem jest "a" ?
20 paź 11:41
6latek: dzien dobry

Nie wiem
Polecenie jest rozloz na czynniki wielomiany
20 paź 11:59
ite: Dzień dobry!
2/ Mój wynik (2a−x)(x+a)(x−a). Nie wymnażam, tylko od razu wyłączam przed nawias podobne
wyrażenia.
20 paź 12:12
6latek: jak to po kolei zrobilas ?
20 paź 12:15
Jerzy:
Cześć

x(x
2 − a
2) − 2(x − a)
2(x + a)
20 paź 12:28
ite:
x3−a2x−(x−a)2(2x+2a)=
=x(x2−a2)−(x−a)2(x+a)2=
=x(x−a)(x+a)−(x−a)(x+a)2(x−a)=
=[x−2(x−a)](x−a)(x+a)
20 paź 12:28
6latek: Witaj
Jerzy 
dziekuje Wam .
20 paź 13:01