: W zbiorze R określamy działanie „o”. Zbadaj, czy jest ono wykonalne w tym zbiorze, czy jest
przemienne, łączne, czy ma element neutralny i odwrotny, jeżeli:
a) a o b = 2a + 2b
b) a o b = a + b − 2
c) a o b = a +2b
d) a o b = 0,5(a + b)
e) a o b = (ab):3
Prosiłbym przy okazji o wyjaśnienie tematu działań w zbiorze (to znaczy jego podstaw)
20 paź 10:28
ite:
a o b = 2a + 2b
Sprawdź, czy suma każdych dwóch podwojonych liczb rzeczywistych jest l.rzeczywistą.
Przeczytaj i zapisz definicje przemienności, łączności działań, elementu neutralnego i
odwrotnego. Podstaw do nich to działanie.
20 paź 10:53
: w przykladzie a
element neutralny wyszedl mi e = −1/2a to znaczy ze taki jest element neutralny czy ze nie
istnieje elemtn neutralny dla tego dzialania?
20 paź 10:57
ite: Element neutralny (jeśli istnieje) nie zależy od wyboru a. Więc tutaj nie istnieje.
20 paź 11:07
: dzieki rozumiem a element odwrotny juz zalezy od wyboru a prawda? wiec w tym wypadku jesli
rowna sie −5a to istnieje?
20 paź 11:26
: a nie jesli nie ma elementu neutralnego to nie moze byc tez odwrotnego bo ma go we wzorze sorry
xd
20 paź 11:34
ite:
Tak, element odwrotny do a zależy od wyboru a.
W jego definicji występuje element neutralny
a o a−1 = e
jeśli nie istnieje element neutralny działania, to nie szukamy odwrotnego.
20 paź 11:36
Pan Kalafior:
a) przemienność, łączność, brak elementu neutralnego
b) zauważ że (a+2) o (b+2) = a+b+2 i f(x) = x+2 jest izomorfizmem
ze zbioru liczb rzeczywistych z dodawaniem, w zbiór liczb rzeczywistych
z działaniem o. Więc jest grupą przemienną.
c) nie jest przemienne, nie jest łączne, nie ma elementu neutralnego,
ale ma prawostronną identyczność 0, bo a o 0 = a
d) f(x) = 4x to 2(a+b) = 0.5(f(a)+f(b)) i f jest izomorfizmem ze zbioru z działaniem
w punkcie a) na ten zbiór z działaniem
skąd przemienność, łączność, brak elementu neutralnego
e) przemienność, łączność, element neutralny 1
a−1 = 3/a dla a≠0, 0 nie ma elementu odwrotnego
działanie to funkcja n−arna f:Sn→S, tutaj n = 2
20 paź 12:38
ite: Czy w e) elementem neutralnym nie jest 3 ?
20 paź 13:09
Pan Kalafior:
izomorfizm magm zachowuje łączność, przemienność, element neutralny
i elementy odwrotne
To może nie być do końca oczywiste. Niech będzie dany izomorfizm magm
f:S(o)→R(*). Będziemy sprawdzać po kolei że łączność, przemienność... itd. S(o)
pociąga za sobą łączność, przemienność, ... R(*)
α, β, γ∊R to α = f(a), β = f(b), γ = f(c) dla pewnych a, b, c∊S
δ∊R, δ = f(e) gdzie e∊S to element neutralny S(o) (jeśli istnieje)
Łączność: (α*β)*γ = (f(a)*f(b))*f(c) = f(a o b)*f(c) = f((a o b) o c) = f(a o (b o c)) =
= f(a)*(f(b)*f(c)) = α*(β*γ)
Przemienność: α*β = f(a)*f(b) = f(a o b) = f(b o a) = f(b)*f(a) = β*α
Element neutralny: α*δ = f(a)*f(e) = f(a o e) = f(a) = α
Przypadek δ*α = α jest dualny. Wykazaliśmy nawet, że lewa/prawa identyczność
jest przeprowadzana w lewą/prawą identyczność.
Element odwrotny: Jeśli α−1 = f(a−1), to α*α−1 = f(a o a−1) = f(e) = δ
i dualnie α−1*α = δ.
Wykazaliśmy nawet, że prawa/lewa odwrotność jest przeprowadzana
w prawą/lewą odwrotność.
20 paź 13:11
Pan Kalafior:
@ite, tak, myślałem o zwykłym mnożeniu
20 paź 13:11
ite: dziekuję za odpowiedź
20 paź 14:31