proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
93x − 92x+12 − 32x +3 =0
20 paź 10:07
anna: ja to wykonałam tak i nie wiem czy dobrze
Za 3x= t
t6 − 3t4 + t2 +3 =0
( t2 +3) (t4 +1) = 0
t2 = −3 t4 = −1 równanie sprzeczne
20 paź 10:15
Bleee:
⇔ (9x)3 − 3*(9x)2 − 9x + 3 = 0
t = 9x
Grupowanie i później liczysz Δ
20 paź 10:16
Bleee:
Źle − − −
t6 − 3t4 − t2 + 3 = (t2 − 3)(t4 − 1)
20 paź 10:18
anna: po podstawieniu
(t − 3)(t2 − 3 ) = 0
t = 3 t = √3 t = −√3
czy nie trzeba założenia że t >0
20 paź 10:24
6latek: nalezy zrobic bo funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartosci dodatnie
20 paź 10:32
anna: dziękuję
20 paź 10:51
anna: tam powinno być
(t
2 −3)(t
4−1)=0
t=
√3 lub t = −
√3 sprzeczne bo t >0 lub t =1 czyli
3
x = (
√3)
20 paź 11:55
6latek: lub jesli t=9x to masz rownanie
t3−3t2−t+3−0
t2(t−3)−1(t−3)=0
(t2−1)(t−3)=0
t=1 lub t=−1 lub t=3
wychodza te same rozwiazania
20 paź 12:03
anna: dziękuję
20 paź 13:37