Proszę o rozwiązanie
anna: rozwiąż równanie
| 3 | | 1 | | 18 | |
| + |
| = |
| |
| 2√x+2 −1 | | 2√x+2+1 | | 2√x+2 | |
20 paź 09:53
6latek: 2
√x+2=t i t>0
dalej rozwiazywalbym z proporcji
20 paź 10:08
anna: dziękuję
czy nie trzeba dodatkowego założenia że
t ≠ 1 i t ≠ −1 i t ≠ 0
20 paź 10:17
6latek: Prosze zrobic gdyz to jest rownanie wymierne
20 paź 10:20
Bleee:
2√x + 2 ≥ 22 = 4 (dla dowolnego x≥0)
Wiec de facto przy podstawieniu można napisać t≥4
20 paź 10:21
6latek: Tylko tutaj wychodzi t bardzo nieciekawe
20 paź 10:50
anna: po rozwiązaniu równania
7t2 +t −9=0
Δ =253
√Δ = √253
i dalej nie wiem
20 paź 11:06
ICSP: | 3t + 3 + t − 1 | | 18 | |
| = |
| |
| t2 − 1 | | t | |
2t
2 + t = 9t
2 − 9
f(t) = 7t
2 − t − 9 = 0
f(4) > 0
Brak miejsc zerowych większych od 4.
20 paź 11:15
anna: więc jak obliczyć x
20 paź 11:40