równanie
majza: Zapisać krzywą (x2+y2−2xr)2−l2(x2+y2)=0 , gdzie r to promień, r,l>0 we współrzędnych
biegunowych oraz podać ją w postaci parametrycznej.
20 paź 09:45
jc: Czy r i l to ustalone parametry? Jeśli tak, to może lepiej będzie zamienić
literę r na jakąś inną literę i podstawić
x = r cos t
y = r sin t
(teraz literę r możemy wykorzystać w innym znaczeniu)
20 paź 10:15
majza: No dobra czyli będzie coś takiego (r2−2rRcost)2−l2r2=0 → r2−2rRcost=lr → r−2Rcost=l i co
dalej z tym zrobić?
20 paź 12:25
jc: r=l + 2R cos t
Może być jeszcze r2−2rR cos t = − lr. Sprawdź czy to ma jakiś sens.
20 paź 12:36
majza: Ok, bo ogólnie to mam narysować wykres tego w matlabie. Więc próbować z tej postaci coś
wygenerować. Mam jeszcze jedno pytanie jakie wartości może przyjmować t? (0,2π)?
20 paź 12:42