sprawdzenie czy operacja jest działaniem
Bartek: Wykaż, że mnożenie modulo liczb względnie pierwszych należących do zbioru Zn, takich, że
x∊Zn⇔x∊{1,...,n−1} jest działaniem
zatem a□n=k(a*n) +rn i k∊N+
czyli z tego wynika, że k*a +rn<n i ponieważ a<n to k=1
ostatecznie: a + rn < n, czyli a<n−rn
i tutaj nie mam pojęcia jak to wykazać.
19 paź 22:44
Pan Kalafior:
założenie względnej pierwszości jest niepotrzebne
nie każde działanie musi odpowiadać grupie (!)
Trzeba wykazać, że jeśli a = b mod m i c = d mod m, to
ac = bd mod m.
19 paź 22:50
Pan Kalafior:
Założyłem że chodzi tu o Zn := Z/(nZ).
Całe zadanie zależy od definicji mnożenia w Zn.
19 paź 22:53
Alicja: założenie względności jest dane w poleceniu, czyli zatem moje rozumowanie jest niepoprawne?
19 paź 22:57
Bartek: oops tak to jest jak się korzysta z komputera czytelni akademickiej
19 paź 22:58
Pan Kalafior:
'Całe zadanie zależy od definicji mnożenia w Zn.'
19 paź 22:59
jc: Przepisz starannie polecenie.
19 paź 23:02
Pan Kalafior:
Względna pierwszość jest potrzebna jedynie po to żeby dany element był odwracalny,
ale mnożenie w Zn jest działaniem tak czy siak
19 paź 23:02