asymptoty
qwerty: znaleźć asymptoty funkcji
f(x)= x2−3/x−2
19 paź 21:22
Blee:
najpierw PRAWIDŁOWO napisz tą funkcję
później podaj dziedzinę funkcji
później oblicz granice w punkcie/punktach nieciągłości
później oblicz granice funkcji w + i − ∞
później (jeżeli granice w + lub − ∞ są rozbieżne sprawdzasz czy nie ma asymptoty ukośnej)
mała podpowiedź −−− będzie ukośna
19 paź 21:33
jc: Blee, skąd wiesz, że jest źle. Bo nikt by liczby 2 nie odejmował?
19 paź 21:37
Blee:
jc ... intuicja
19 paź 21:53
jc: Asymptota pionowa w x=2, asymptota w
∞: y=x+2, asymptota w −
∞: y=x+2.
19 paź 22:02