trojkat rownoramienny
6latek :

W trojkat rownoramienny o posdtawie dlugosci 12 i ramieniu dlugosci 10 wpisano drugi trojkat
rownoramienny ktorego konce podstawy naleza do ramiaon danego trojkata a trzeci wierzcholek
jest srodkiem podstawy danego trojkata
Jakie powinyy byc dlugosci bokow trojkata wpisanego aby mial on najwieksze pole
h=8 z Pitagorasa
Co dalej ?
19 paź 20:39
kot: z podobieństwa trójkątów wyznacz zalezność y i x
19 paź 20:43
6latek : Probowalem
A ta funkcja ma minimium w punkcie 0 0, a nie maksimum
19 paź 20:47
kot: żle napisaleś proporcje !
19 paź 20:49
6latek : To jaka mam byc?
19 paź 20:51
kot: | | 8−y | | 8 | |
przy Twojm rysunku : |
| = |
| |
| | x | | 6 | |
19 paź 20:53
6latek : dziekuje Juz skoncze
Musze to zrobic jednak na kartce a nie online
19 paź 21:00
kot: x=3, y=4, PΔ = 12
19 paź 21:01
6latek : tak ja to policze i sprawdze
Mam jednak pytanie dodatkowe
Wiadomo ze x>0 y>0
Jaki dac warunek poczatkowy na pole zeby zmiescic sie w dziedzinie ?
Czy w ogole trzeba dawac
19 paź 21:22