Mieszkancy
Ke: Liczba mieszkancow miasta ktore liczylo 50000mieszkancow wzrosla w ciagu dwoch lat o ten sam
procent
Po dwoch latach w miescie mieszkalo 53045 osob
O ile procent wzrosla rocznie liczba mieszkancow
mam problem z ulozeniem rownania . Rachunki zrobie
19 paź 19:48
Blee:
więc 50'000*(1+x%)
2 = 53'045
| | 53045 | |
czyli: (1 + x%)2 = |
| |
| | 50000 | |
czyli x% =
√53045/50000 − 1 =
19 paź 19:51
Blee:
Coś takiego jak rachunkowość mieliśmy
19 paź 19:51
19 paź 19:53
Ke: x%= 1,03−1= 0,3%
W odpowiedzi mam 3%
19 paź 19:57
Ke: jestem w liceum
19 paź 19:58
ABC:
| | 1 | |
x%=1,03−1=0,03=3* |
| =3% |
| | 100 | |
19 paź 20:04
Ke: dzieki . Juz rozumiem
19 paź 20:06