Kupiec i kon
Ke: Kupiec kupil konia i po pewnym czasie sprzedal go za 24 pistole tracac przy tym tyle procent
ile pistoli kosztowal kon
Za ile pistoli kupiec kupil konia ?
Zdanie Bezouta
19 paź 19:28
Blee:
x −−− początkowa cena konia
x − 24 −−− tyle stracił na sprzedaży konia
x
2 − 100x + 2400 = 0
rozwiązujesz to równanie kwadratowe
a następnie sprawdzasz czy faktycznie otrzymałeś poprawny/−e wynik/−i
19 paź 19:31
Ke: Δ=400 √400=20
x1= 80/2=40
x2= 120/2=60
60−24= 60*0,6
36=36
40−24= 40*0,4
16=16
zgadza sie dzieki
19 paź 19:39
Blee:
To że z równaniem będzie się zgadzać to oczywiste (chyba że źle by były wyliczone rozwiązania),
chodziło oto aby 'paluszkami' sprawdzić czy faktycznie:
19 paź 19:44
Blee:
co także jest (oczywiście) równoznaczne z powyższym równaniem kwadratowym, ale to już insza
inszość
19 paź 19:45