Oceń wartość logiczną zdań i zapisz ich zaprzeczenia za pomocą kwantyfikatorów
Matematyczny_swir: Witam, posiada ktoś rozwiązanie tego:
Trzeba ocenić wartość logiczną i za pomocą kwantyfikatorów zapisać zaprzeczenie tych
przykładów:
a) ⋀ ( |x| ≥ p)
x∊R
b) ⋁ ( −x = x)
x∊R
c) ⋁ (x2 = 2)
x∊R
d) ⋀ ⋁ (x < y)
x∊R, y ∊R
e) ⋁ ( x< |x|)
x∊R
f) ⋁ ⋀ (x <y)
x∊R, y∊R
Proszę o same odpowiedzi, bo chce tylko upewnić się czy dobrze zrobiłem. Z góry dziękuję.
19 paź 18:52
Blee:
a) bzdura ... niech p > 0 ... wtedy wystarczy wybrać x = 0 i 'dupa'
zaprzeczenie: ⋁x∊R ( |x| < p )
b) prawda .... niech x = 0
zaprzeczenie: ⋀x∊R ( − x ≠ x )
zrobiłem dwa podpunkty ... resztę robisz poprzez analogiczne rozważania
19 paź 19:28
kot: f) ⋀ ⋁ (x ≥ y)
x∊R,y∊R
19 paź 20:58