Dwumian Newtona
salv: Dobry Wieczór.
Wykaż,że suma wszystkich współczynników w rozwinięciu dwumianu Newtona (a+b)
n wynosi
2
n,tzn.
n
k=0
| | | | | |
(a+b)n = an+ | an−1b + | an−2b2 +...+ bn |
| | | |
Myślałem,czy by nie obliczyć sumy współczynników przy a z ciągu arytm.(czyli a
1 = n,a
2=n−1
... r = −1),oraz w podobny sposób zsumować b.Ale coś czuję,że źle się na to zabieram i jeszcze
nie zmieniłem myślenia z 'matury na studia'.Nic ciekawszego do tej pory nie wymyśliłem.
salv: Można tak założyć,że a =1,b=1?Z czego to wynika?
Nie mam pojęcia czy można czy nie,myślałem,że nie ale widocznie można