obliczanie logarytmów
luk: | (log6 3)2+log6 16 | |
| |
| log6 3 * log6 48+(log6 4)2 | |
19 paź 18:48
Blee:
NA PEWNO tak wygląda licznik?
A jeżeli tak to czy masz podane np. a = log
23 lub też a = log
32
19 paź 19:42
Eta:
Oznaczam dla łatwości zapisów: log
62=a i log
63=b
to a+log
66=1 ⇒
a=1−b
oraz log
648=log
63+log
616 ⇒ log
648= b+4a =
4−3b
| | b2+4a | |
W= |
| = ................. =1 |
| | b(4−3b)+4a2 | |
19 paź 19:52
Blee:
Etuś ... łatwiej log
64 = a
wtedy masz:
19 paź 19:54
Eta:
No to dokończ.............
Ja wolę
2 
bo wtedy a+b=1
19 paź 19:58
Eta:
Poprawiam zapis w drugiej linijce
a+b= log66=1
19 paź 20:08
6latek: Dlaczego to=1 ?
Tylko po kolei prosze
19 paź 21:58
6latek:
19 paź 22:26
Eta:
Nie wierzę,że nie wiesz ?
a+b=log62+log63=.......
19 paź 22:32
Eta:
Po jakiej "kolei"?..... wąskotorowej ? czy szerokotorowej ?
19 paź 22:34
6latek: Chodzi mi o wartosc calego wyrazenia
Po kolei to mam na mysli bez zbednych domyslow i pytan
19 paź 22:38
Eta:
Dokończ wpis 19:52
19 paź 22:43
6latek: Teraz za a wstawiam a=1−b
b
2+4(1−b)= b
2−4b+4
4(1−b)
2+4b−3b
2= 4−8b+4b
2−4b−3b
2= b
2−4b+4
W=1
O to chodzilo ?
19 paź 23:01
Eta:
19 paź 23:06
6latek: dziekuje
19 paź 23:07