Cukier .
Ke: Do magazynu dostarczono tyle workow cukru jaka ma mase cukier w kazdym worku
Po sprzedaniu 50 workow okazalo sie ze pozostalo 975 kg cukru
Ile kg cukru dostaczono do magazynu ?
Jakie rownanie tu ulozyc?
Mila:
n− liczba worków ,n>0 i n∊N
m− masa cukru w worku, m=n
50*m− masa sprzedanego cukru
n*m− masa cukru dostarczona do magazynu
n*m−50m=975
n
2−50n=975
n
2−50n−975=0
Δ=2500+4*975=6400
| | 50−80 | | 50+80 | |
n= |
| <0 lub n= |
| =65 |
| | 2 | | 2 | |
n=65− liczba worków
m=65kg − masa cukru w jednym worku
65*65=4225
Sprawdzenie war. zadania
50*65=3250
4225−3250=975
odp. dostarczono 4225kg cukru w 65 workach.