Kolejne zadania z funkcji
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
| | 5x−3 | |
Dana jest funkcja opisana wzorem f(x) = |
| . |
| | 2+x | |
a) wyznacz dziedzine i miejsce zerowe.
b) oblicz argument dla którego wartość funkcji f wynosi
−43
c) oblicz wartość funkcji f dla argumentu (pierwiastek z 2) i podaj tę wartość w
postaci a + b pierwiastek z c,
gdzie a , b i c są liczbami wymiernymi i c > 0.
19 paź 16:23
Jerzy:
Jakiej liczby nie możesz podstawić za x w mianowniku ?
19 paź 16:29
KLZ: Z czym masz problem bo chyba nie z obliczeniami bo sa proste
a) robisz w pamieci nawet
19 paź 16:30
PW: Podejrzewam, że Sebastian P. wie jak rozwiązać zadanie, ale robi sobie sprawdzarkę z nudzących
się użytkowników forum.
19 paź 16:36
Sebastian Porowski: W sumie zaqpomnialem dopisać że problem mam z podpunktem c,resztę jestem w stanie
zrobić.Odnosnie
Wrzucania swoich rozwiązań celem sprawdzenia ich oczywiście tak robię.Bo chce mieć pewność czy
wszystko jest dobrze.
19 paź 16:44
Jerzy:
To pokazuj swoje rozwiązania.
19 paź 16:46
KLZ: Usun teraz niewymiernosc z mianownika
19 paź 16:55
Sebastian Porowski: proszę wybaczyć opóźnienia podaje rozwiązania ; df=R/(−2)
B)
Wyszło mi x=119
C) w przybliżeniu 1,3
19 paź 22:41
Eta:
D=R\{−2} , x
o=3/5
f(x)=−3/4 to x=1/19
| | 5√2−3 | | 2−√2 | |
f(√2)= |
| * |
| = ....= −8+6,5√2 |
| | 2+√2 | | 2−√2 | |
19 paź 22:52
6latek: a) i b) dobrze
| | 5√2−3 | | 2−√2 | | (5√2−3)(2−√2) | |
c) y= |
| * |
| = |
| dokocz |
| | 2+√2 | | 2−√2 | | 2 | |
Nie licz przyblizenia
19 paź 22:52
Mila:
Wynik w (c ) nie może być w przybliżeniu.
| | 5√2−3 | | 2−√2 | |
f(√2)= |
| * |
| = |
| | 2+√2 | | 2−√2 | |
19 paź 22:58