Pochodna
Kylyk: Ratownicy planująprzygotowaćprostokątnekąpielisko dla kolonistów. Dysponująsznurem o długości
180 m. Jakie powinny być wymiary kąpieliska, aby jego powierzchnia była największa z
możliwych?
19 paź 14:50
KLZ:

x>0 y>0
2x+2y=180
x+y=90
x=90−y
S(max)= (90−y)*y
S(max)= 90y−y
2
| | −90 | |
funkcja ta osiaga max dla y= |
| = 45 |
| | −2 | |
stad x=45
Bedzie to kwadrat o boku 45m
19 paź 16:01
ite: Wiem, że to czepialstwo : ), ale
0<x<90, 0<y<90
19 paź 16:07
PW: Mam pytanie − wątpliwość do treści zadania. Czy nie powinno być tak, że kąpielisko grodzi się z
trzech stron, a czwartą stanowi brzeg jeziora, więc grodzić nie ma sensu?
19 paź 16:08
ABC:
PW, sznura ci u nas dostatek, to już nie czasy Gierka
19 paź 16:09
PW: Za czasów Gierka brakowało sznurka do snopowiązałek.
Nie grodziło się kąpielisk z czterech stron z prostej przyczyny: za bezpieczeństwo "kolonisty"
na kąpielisku odpowiadał ratownik. Co by było jednak, gdyby kolonista utonął przed szurem
wytyczającym krawędź kąpieliska − tę najbliższą brzegu?
19 paź 16:20
KLZ: ite
Nie czepialstwo .tak powinno byc bo to dziedzina
19 paź 16:25
ite:
Tak jak PW mam przekonanie, że x+2y=180 czyli wejście do wody jest bez sznura.
19 paź 16:31
PW: I ładna odpowiedź: kwadrat 60×60 m, z trzech stron ogrodzony sznurem o długości 180 m.
19 paź 16:34
KLZ: Po dokladnym przeczytaniu zadania przychylam sie tez do tego zdania .
Nie wiem dlaczego skojarzylo mi sie z placem do zabawy .
Musze sie brac za swoje zadania .
19 paź 16:35
Kylyk: To jaka w końcu odpowiedź?
19 paź 17:40