równanie
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. Może ktoś obliczyć to równanie 40+24x−x3=0
19 paź 14:46
ite: Wpisz do wolframa, najszybciej będzie.
19 paź 14:48
ABC:
a w wersji dla nauczycielki: sprawdzałaś dzielniki 40 i −2 okazało się być pierwiastkiem
całkowitym
19 paź 14:50
19 paź 14:50
ABC:
jakie jest polecenie?
19 paź 14:52
Nikto0: Wykaz że
19 paź 14:52
ABC:
ta suma pierwiastków równa się 4 ? Oznaczyłaś sumę przez x i podniosłaś stronami do potęgi
trzeciej?
19 paź 15:00
Nikto0: Tam jest plus pomiędzy i równa się cztery
19 paź 15:01
Nikto0: Tak
19 paź 15:01
ABC:
skąd masz 24x ? według mnie wychodzi 6x po przekształceniach
19 paź 15:07
19 paź 15:11
Nikto0: Co mam źle?
19 paź 15:13
ABC:
we wzorze na trzecią potęgę dwa środkowe współczynniki to 3
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
ponadto (20−14√2)(20+14√2)=400−392=8
8 wychodzi spod pierwiastka trzeciego stopnia jako 2
3*2=6
19 paź 15:14
Nikto0: Ok już wiem
19 paź 15:15
KLZ: oznaczam x=(
3√20+14
√2}+
3√20−14√2
Obie strony do potegi trzeciej
(x+y)
3= x
3+y
3+3xy(x+y) x
3=
20+14
√2+20−14
√2+3*
3√(20+14√2)(20−14
√2)}*(
3√20+14√2+
3√20−14√2)
x
3=40+3
3√8*x
x
3=40+6x
x
3−6x−40 =0
dla x=4
W(4)= 4
3−6*4−40=0
wiec jesli podzielisz (x
3−6x−40) : (x−4) dostaniesz trojmian kwadratowy nierozkladalny (bo
tak sa te zadania ukladane

czyli jedynym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
3−6x−40 jest x=4 wobec tego wartosc tego
wyrazenia =4
19 paź 15:31
ABC:
małolat to masz nieźle obstukane, ale staraj się używać "jedynym pierwiastkiem rzeczywistym"
bo się Mariusz obrazi
19 paź 15:33
KLZ: ABC to tylko wzor skroconego mnozenia do zastosowania
Zadnych mecyji nie ma

Z Mariuszem mozesz miec racje (. Tylko ze to liceum wiec tylko rzeczywiste sa)
19 paź 15:39
Mila:
L=(3√20+14√2+3√20−14√2=3√(2+√2)3+3√(2−√2)3=
=2+√2+2−√2=4=P
19 paź 18:32